10 Kasım 2021 Çarşamba

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır ?

 Trüf Mantarı Yetiştiriciliği; Hakkında detaylı bilgi..

Trüf Mantarı Yetiştiriciliği


Yeni iş fikirleri arayışında olanlar genel olarak kısa vadede kazandırmaya başlayacak ancak uzun vadeli kazançlara konu olacak iş fikirlerinden yana tercihlerini kullanmak isterler. İşte bu iş fikirlerinin başında da trüf mantarı yetiştiriciliği gelir. Hem ek gelir elde etmek isteyen hem de işi olmadığından dolayı belirli bir kazanca sahip olmak isteyenler için oldukça mantıklı bir fikir olarak görülebilir. Ayrıca yaygın olmadığından dolayı da rahat bir şekilde kazandıracaktır. Bizler de trüf mantarı yetiştiriciliği hakkında pek çok bilgiyi sizler için bu yazıda derledik ve gerekli olan her türlü bilgiyi etraflıca vermeye çalıştık.


Trüf Mantarı Hakkında Genel Bilgiler ; 2021 - 2022

Trüf mantarı, bilhassa son zamanlarda iyiden iyiye popüler hale gelmeye başlamış olan bir bitki türüdür. Bu bitki türünü bu denli popüler yapan en önemli hususlardan bir tanesi de son derece lezzetli bir mantar türü olmasıdır. Ancak elbette diğer mantar türlerinden çok daha farklıdır. İlk olarak bulunması son derece zordur. Ne de olsa toprak yüzeyinde hiçbir zaman bulunmaz. Aynı zamanda başta Türkiye olmak üzere dünyanın pek çok yerinde de pek sık rastlanan bir mantar türü ve iş kolu olmadığından dolayı bu mantarın değeri son derece yüksektir. Hal böyle olunca da trüf mantarı yetiştiriciliği alanında son derece mantıklı yeni iş fikirleri doğabilmektedir.


Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir?


Trüf mantarı esasında sadece doğal ortamda yetişmektedir. Bu doğal ortam da bazı ağaçların kökleridir. İşte bu durum hiçbir şekilde mantarın dışarıdan görülmemesine neden olur. Nitekim trüf mantarı yetiştiriciliği işini zor kılan başlıca sebeplerden bir tanesi de budur. İşte trüf mantarı toprağın altında bulunabilsin diye de özel eğitimli trüf mantarı köpeği kullanılmaktadır. Pek çok ağacın kökünde yetişebilse dahi daha ziyade zeytin ve fındık ağaçlarını seven bir mantar türüdür.


Ancak nemi de çok seven ve kurumaması gereken bir tarım ürünü olduğu unutulmamalıdır. Hal böyle olunca da ağaç köklerinin sık sık sulanması gerekir. Şayet sera yerine dışarıda bir üretim söz konusu ise yaz sağanaklarının gerektiği bilinmelidir. Aksi halde mantarlar kuruyacak ve trüf mantarı yetiştiriciliği başarılı sonuçlar vermeyecektir.


Trüf Mantarı Tohumu Nereden Alınır?


İlk olarak trüf mantarı yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin bu mantarın tohumlarını kolay kolay bulamayacağı unutulmamalıdır. Ne de olsa yaygın bir bitki değildir. Üstelik bu durum hem siyah hem de beyaz trüf mantarı için söz konusudur. Ancak imkansız olduğu da söylenemez. Pek tabii Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından üretilen aşılı fidanların edinilmesi mümkündür. Ayrıca pek çok tarım firması da trüf mantarı yetiştiriciliği için aşılı fidan bulmak söz konusu olabilecektir.


Trüf Mantarı Nerelerde Yetişir?


Trüf mantarı hem doğada hem de serada yetişebilir. Ancak bu alandaki girişimciler, üretimi kontrol altında tutabilmek ve verimi artırabilmek adına pek çok zaman seralarda üretim yapmaktadır. Bu mantarın daha ziyade ağaç köklerinde yetiştiği bilinmelidir. Buna ek olarak nemli bir ağaç kökü olması da şarttır. Aksi takdirde trüf mantarı kuruyacak ve herhangi bir anlam ifade etmeyecektir. Şayet serada yetiştiricilik yapılması söz konusu ise de ağaç köklerinin düzenli bir şekilde sulanması lazımdır. Nihayetinde trüf mantarlarının kuruması için en tehlikeli husus yaz sıcakları olduğundan dolayı yaz sağanaklarının olduğu doğal alanlar en ideal olanıdır.


Trüf Mantarı Faydaları


Trüf mantarı ilk olarak son derece kaliteli bir afrodizyak olarak bilinir. Öyle ki halen daha bu denli etkili olan çok az suni afrodizyak mevcuttur. Trüf mantarı faydaları arasında gösterilen bir diğer önemli husus ise protein bakımından değeridir. Öyle ki etten dahi daha kıymetli bir protein değerine sahiptir. Nihayetinde her ne kadar trüf mantarı faydaları arasında gösterilmesi zor olsa dahi lezzeti bakımından da eşsiz bir yere sahiptir. Ancak trüf mantarı fiyatı dolayısıyla yemeklerde ancak rendelenerek ve benzeri şekilde çok az miktarda kullanılmaktadır.


Trüf Mantarı Ne Zaman Toplanır?


Trüf mantarının toplanması için en uygun zamanlar mantarın türüne göre belirlenmelidir. Kış mantarı adıyla tanınan türünün toplanması için ideal olan zaman her daim aralık ve şubat ayları arasındadır. En çok tercih edilen ve yetiştirilen türü olan yaz trüf mantarı ise mayıs ve ağustos ayları arasında hasat edilmektedir. Ancak mevsim her ne olursa olsun mantarların kurumaması için ağaç köklerinin nemli tutulması son derece önemlidir.


Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Karlı mıdır?


Trüf mantarı henüz tam olarak yaygın hale gelmiş olan bir mantar türü değildir. Aynı zamanda diğer mantarlar gibi yayılarak üreme gibi bir özelliği de yoktur. Hal böyle olunca trüf mantarı sadece özel çabalar ile yetiştirilebilir. Bu da bir miktar uğraştırıcı olduğu anlamına gelir. Ayrıca pek çok zaman hasat dönemlerinde trüf mantarı köpeği kullanılması gerekeceğinden dolayı masraf bir miktar daha artacaktır. Ancak trüf mantarı fiyatı genelde çok yüksek olduğu için bu masraflar ve çabalar genel olarak kendisini amorti edecektir.

Öyle ki pek çok zaman satışlar Euro üzerinden hesaplanmakta ve fiyatlar 100 Euro ile 1000 Euro arasında değişkenlik göstermektedir. Bu da genel olarak tercih edilen 5 dönüm arazi içerisinde yetiştirilen trüf mantarından edilecek geliri bariz şekilde artıracaktır. Bu da kısa zamanda kazandırmaya başlayacak bir iş fikri olması ve her sene getireceği karın biraz daha artması da bu işi cazip kılmaktadır.


Trüf Mantarı Köpeği


Trüf mantarları hiçbir zaman yüzeyde yetişmiyor. Ağaç köklerinde ve toprağın tamamen altında yer alan bu mantar türünü haliyle ağaçların her birinin altında bilhassa doğa ortamında tek tek aramak mümkün değil. Bu nedenle de doğuştan özel olarak eğitilen ve trüf mantarının kokusunu aldığı anda kazmaya başlayan trüf mantarı köpeği kullanılmalıdır. Aynı zamanda bu köpeklerin eğitilmesi de özel bir sürece dayanıyor ve tıpkı narkotik köpekleri gibi oldukça yüksek bir değerden sahip bulabiliyorlar. Trüf mantarı köpeği eğitimleri Türkiye’de de gerçekleştirilebiliyor.


Trüf Mantarı Nasıl Bulunur?


Siyah truf mantari her zaman için toprağın alt kısmında yetişmektedir. Hal böyle olunca da dışarıdan görülmesi mümkün değildir. Elbette seralarda yetiştirilmekte olan trüf mantarlarını herhangi bir destek olmadan bulmak mümkün olabilir. Ancak doğal ortamdan elde edilecek olan truf mantari her zaman için trüf mantarı köpekleri ile bulunmak zorundadır. Ancak beyaz trüf mantarı olarak bilinen türü toprağın üst yüzeyinde de bulunabilmektedir. Bu trüf mantarlarını daha kolay bulabilmek için de belirli bir süre trüf mantarı yetiştiriciliği kursu almakta yarar vardır. “Trüf mantarı nasıl bulunur?” sorusunun yanıtı da yüzeysel bir şekilde bu kadardır.


Trüf Mantarı Kilosu Ne Kadar?


Trüf mantarı, en pahalı tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Pek çok insan da “Trüf mantarı kilosu ne kadar?” sorusunun cevabını merak etmektedir. Bu fiyatlar genel olarak Euro cinsinden hesaplanır. Bu fiyatların alt sınırı 100 ile 150 Euro arasındadır. Bu fiyatlar mantarın kalitesi ve özelliklerine göre 1000 Euro’ya kadar dahi çıkabilmektedir. Nitekim son derece karlı bir iş kolu olarak görülmesi de bu yüzdendir.

Yorum Gönder