10 Kasım 2021 Çarşamba

Çiçekçi Nasıl Açılır? Çiçekçi Açmak Karlı Mı?

Dünyanın hemen hemen her yerinde çiçekçiler oldukça rağbet görüyor. 

Ülkemizde de çiçeklere talep bulunmaktadır. Hem özel günlerde hem de sıradan günlerde satın alınan çiçeklerin kar marjı da oldukça yüksektir. 


iş fikirleri 2022

Çiçekçi açmak orta seviyeli sermayeye sahip olan kişiler için iyi girişimlerden bir tanesidir. Kâr oranı yüksek olan çiçekçilerin kazancını belirleyen unsurlar oldukça fazladır. Çiçekçi açmadan önce bu makalemizi okumanızı tavsiye ederim.

Çiçekçi açmaya karar verdiyseniz ilk olarak bilmeniz gereken sektör tecrübesine sahip olmanız veya sektör tecrübesine sahip olan bir yöneticinizin olmasıdır. Ayrıca yanınızda çalışan kişilerin de çiçekçilik konusunda bilgisi olmalıdır. Aksi halde ilk başlarda hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Bunun yanında işe başlamadan önce bir iş planı oluşturmanız gerekmektedir. Böylece ilerleyen zamanlarda önünüzü daha rahat görebilirsiniz. Bu iş planında dükkan konumu, sermaye, istihdam gibi bütün unsurlar göz önüne alınmalıdır.

Çiçekçi Açmak İçin Hangi Adımları İzlemeliyim?

Çiçek dünyanın her yerinde en çok tercih edilen hediyelerden bir tanesidir. Bu yüzden işinizi yaparken oldukça titiz çalışmanız gerekiyor. Aksi halde müşteri sayınız giderek azalacaktır. Potansiyel müşterilerinize karşı en iyi çiçekleri ve hizmeti sunmalısınız.

Çiçek Dükkanı Konumu Nasıl Seçilir?


Çiçek dükkanları için işlek sokaklarda ve kirası yüksek yerlerde bir dükkan kiralamak pek mantıklı bir seçim olmayacaktır. Çünkü; bu alanlarda vereceğiniz kira çok fazla olacak ve sizi yoracaktır. Ayrıca çiçekçiler dükkandan daha çok telefon üzerinden veya internet üzerinden sipariş almaktadır. Yani kısacası kirası çok bir yere dükkan açmanıza gerek yok ancak yine de dükkanınızın ana yola yakın olması sizin için daha iyi olacaktır.

Çiçekçi Açmak İçin Resmi İşlemler

Bir dükkan açacaksanız ilk olarak iş yeri açma ruhsatı ve vergi levhası almanız gerekiyor. Özellikle iş yeri açma belgesi her belediyede farklı prosedürler gerektirmektedir. Bu yüzden belediye binasından gereken işlemleri detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

Çiçekçi Dekorasyonu Nasıl Olmalı?

Çiçekçi dükkanları için en önemli noktalardan bir tanesi dükkanınızın dekorasyonudur. Bu durum dükkan konumundan çok daha önemlidir. Çünkü müşterileriniz için dükkanınızın şık ve ilgi çekici olması önemlidir. Bu aşamada bir iç mimar ile özel bir dekorasyon yapmanızı tavsiye ederiz. Bunun yanında bilindik çiçekçilerin dükkanına giderek dekorasyonunu inceleyebilirsiniz.

Çiçekçi İçin Personelin Önemi Nedir?

Diğer çiçekçilerden fark yaratan tarafınız kesinlikle çalışanlarınız olacaktır. Bu konuda tecrübeli bir personele ihtiyacınız olacaktır. Güler yüzlü ve işine özen gösteren çalışanlar sizi bir adım daha yukarı taşıyacaktır ve müşteri sayınızı arttıracaktır.

Çiçekler Nereden Alınır?

Çiçekçilerin hemen hemen hepsi aynı ürünleri satmaktadır. Bu ürünler İstanbul – Ankara – İzmir ve Gaziantep bölgelerindeki büyük çiçek firmalarından gelmektedir. Ayrıca dükkanınızda küçük hediyelik ve süs eşyaları satarak ufak farklılıklar yaratabilirsiniz.

Çiçekçi İçin Reklam Önerisi


Yukarıdaki adımları tamamlayıp dükkanınızı ilk açtığınız zaman pek fazla sipariş alamayabilirsiniz ve bu oldukça normal bir durumdur. Bu noktada küçük bütçelerle çevrenize reklam vermeniz daha hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır.

En başta klasik reklam fikirlerini deneyebilirsiniz;

  • Bölgesel televizyon ve radyo kanalları,
  • Bölgesel gazete ilanları,
  • Sosyal medya ilanları,
  • Billboard kiralama

Bu reklamlar başlangıç için yeterli olacaktır. En başta küçük bütçeler ayırarak bu reklam türlerini deneyebilirsiniz. Ardından gelen talep doğrultusunda reklam bütçenizi arttırabilirsiniz.  Bunun yanında bir web sitesi kurarak kendi ürünlerinizi burada tanıtabilirsiniz.

Bir diğer önerimiz ise çevrenizdeki kurumları küçük hediyelik çiçekler yollayarak iletişim ve adres bilgilerinizi üzerine yazabilirsiniz. Böylece kendi çevrenizdeki kişiler bu iletişim bilgileri doğrultusunda sizden sipariş verebilir. Bunun yanında çevrenizdeki bölgelere üzerinde iletişim bilgilerinizin yazılı olduğu magnet ve broşür dağıtabilirsiniz.

Çiçekçi Açmak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekli

Bir çiçekçi açmaya karar verdiyseniz minimum 40 bin lira sermayeniz olması gerekmektedir. Ortalama bir çiçekçi açmaya karar verdiyseniz 70-100 bin lira arası masraf yapmanız gerekecektir. Çiçekçilerin büyük bir kısmı sadece dükkan ve dekorasyon için 80 bin lira civarında para harcamaktadır. Bunun yanında Türkiye’nin en çok iş yapan çiçekçilerinin kurulum sermayesi 400 bin lira civarındadır. Aynı zamanda çiçekçilerin genellikle 50-60 bin liralık malzeme stoğu yaptığı bir deposu da bulunmaktadır. Eğer çiçekçi açmak istiyorsanız ve çok büyük sermayeniz yoksa küçük bir dükkanla başlamayı düşünebilirsiniz.

Yorum Gönder