10 Kasım 2021 Çarşamba

2022 KOSGEB Destek Programlari


Her yıl küçük ve orta ölçekli işletmelere verdiği destek sayesinde ülke ekonomisinde ciddi kalkınmaların yaşanmasına vesile olan KOSGEB, 2021 - 2022 yılında da destek paketleri ile işletmelerin yardımcısı olmaya devam ediyor. Program kapsamında birçok alana sunulan destekler sayesinde, ülke ekonomisinin canlanmasına katkıda bulunulmaya devam ediyor. 2021 - 2022 KOSGEB destek programları kapsamına alınan 5 ana başlık, destek programlarına dahil edilecek.



Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından 2021 - 2022 yılı içerisinde 5 ana başlıkta yer alan işletmelere destek kredisi verileceği açıklandı. Girişimcilik desteği, Araştırma Geliştirme Teknolojik Üretim ve Yerleştirme, İşletme Geliştirme Büyütme ve Uluslararasılaştırma, Kobi Finansman Destekleri ve Laboratuvar Hizmetleri alanında verilecek kredi destekleri ile ilgili başvuru tarihlerinin güncellenmesi, işletmelerin daha rahat şekilde adım atmalarını ve ülke ekonomisi adına faydalı işler yapmalarını kolaylaştırmaktadır.



Ülkemizin ekonomisi adına önemli işler yapan işletmeler, ilk aşamada küçük birer işletme olarak faaliyet gösterirken ilerleyen dönemlerde ülke ekonomisinin canlanması adına önemli katkılarda bulunurlar. Ancak bazı durumlar, büyümenin önünde büyük engeller olarak görülür. Ekonomik sıkıntı yaşayan işletmeler, bu konuda adım atmak isteseler de yeteri kadar maddi güce sahip olmamaları, geri adım atmalarına neden olabiliyor. Ancak uzun zamandır ülkemizde faaliyet gösteren KOSGEB, verdiği kredi destekleri sayesinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesinde ve büyümesinde ön ayak oluyor. Her yıl olduğu gibi 2020 yılında da yine destek sunmaya devam eden Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), ekonomik kalkınmanın sağlanması ve ülkedeki istihdam sorunlarının çözülmesi adına işletmelere kredi desteği sağlamaya devam ediyor.

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren verilmeye başlanan kredi destekleri, işletmelerin büyüklüklerine göre değerlendirilmeye başlandı. Buna göre geleneksel girişimcilere 60 bin lira, ileri girişimcilere ise 360 bin lira tamamı hibe olacak şekilde destek verileceği açıklandı.

Kimler KOSGEB desteklerinden yararlanabilir?

Her işletme sahibi küçük veya orta ölçekte olan işletmesinin daha da büyümesini ve istihdam alanında faydalı bir işletme olmayı ister. KOSGEB’in bu alanda verdiği desteklerin olması, bu beklentilere daha kısa sürede ulaşmayı sağlıyor. Ancak destek programlarından yararlanmak için bazı şartlar koşuluyor. Bu şartlar arasında en önemli olanı 32 saatlik Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ne katılım şartıdır. Daha önceleri büyük şehirlerde belediyelere ait kurumlarda verilen bu eğitimler, artık online olarak veriliyor. Yani KOSGEB belgesi almak isteyenlerin ayrıca zaman ayırmalarına gerek kalmıyor. Tamamen ücretsiz şekilde verilen eğitimleri takip etmek için resmi KOSGEB web sitesine üye olabilir, online eğitimlerin takibini yapabilir ve yeni programlar hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

KOSGEB eğitiminde hangi eğitimler verilir?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), her sene küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomi alanında büyümelerine yardımcı olmak amacıyla kredi destekleri sağlamaktadır. Bu kredilerin bazıları geri ödemesiz, bazıları faizsiz iken bazılarında da ödeme kolaylıkları sağlanmaktadır. KOSGEB 32 Saatlik Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi, tam da bu anlamda işlerin kolaylaşmasını sağlamak amacıyla verilen eğitimlerdir. Yani destek talebinde bulunmadan önce öne süreceğiniz projeyi hazırlama, proje hazırlarken dikkat edilmesi gereken detaylar gibi önemli konular, eğitim konularında sunularak destek almak isteyenlerin işini kolaylaştırıyor.

KOSGEB Desteği ile hangi işletmeler açılabilir?

Her sene farklı alanlarda destek sağlayan KOSGEB, 2020 yılı destek programlarında yine geniş sektörlere yer vererek ülke ekonomisinin canlanmasına yardımcı oluyor. Alınacak kredilerle; butik otel, restoran, cafeterya gibi işletmeler açılabilir, destek kapsamında yer alan diğer sektörlere giriş yapılabilir. İşin özetinde, her işletme için destek kredisinin verildiğini söylemek doğru olacaktır.

Girişimciliği Destekleme Programları 2020

Farklı amaçlar doğrultusunda verilen KOSGEB kredileri başlığı altında yer alan Girişimcileri destekleme programının amacı; yeni açılmış işletmelerin ilk dönemlerde maddi zorluklardan dolayı işlerini kaybetmemeleri, iş tecrübelerini arttırmak, iş planlarını incelemek, başarılı olan işletmelerin desteklenmesini sağlamak gibi birçok amaç, program kapsamında yer almaktadır. Yani işletme açmaktan korkanlar, batma tehlikesi ile mücadele edebilme kabiliyetini kendinde bulamayanlar, sağlanacak bu destekler sayesinde hem işletmelerini hayata geçirebilirler hem de işlerinden daha fazla verim almak için KOSGEB desteği sayesinde daha iyi reklam ve tanıtım yaparak işletmelerinin büyümesini sağlayabilirler.

Girişimciliği Destekleme Programı 2020 kapsamında verilecek kredi tutarları şöyle;

  • İleri girişimciler için: 360 bin TL
  • Geleneksel girişimciler için: 60 bin TL kredi desteği sağlanmaktadır.

Ar-Ge ve İnovasyon Destekleme Programı

Teknoloji alanında ileri düzeyde adımların atılmaya devam ettiği ülkemizde, bazı kişi/kişiler, geliştirdikleri projeleri için yeteri kadar maddi destek alamadıkları ya da maddi güce sahip olamadıkları için projelerini yarım bırakmak zorunda kalabiliyorlar. KOBİ’lerin desteklenmesi kapsamında verilen Ar-Ge ve inovasyon destekleme programı; bilim ve teknoloji alanında yeni fikirlere ve projelere imza atan KOBİ’lerin girişimcilerine destek verilmesi, hizmet, ürün ya da fikir üretilmesi konusunda üretilmiş olan projelerin desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Bu kredi desteğinden yararlanmak isteyenlerin öncelikle sisteme kayıt olmaları, arından hazırladıkları ve geliştirdikleri projeyi net bir şekilde anlatacakları bir proje hazırlayarak kuruma vermeleri gerekmektedir.

Endüstriyel Uygulama Destek Programı

Endüstriyel alanda hizmet veren KOBİ’lerin, üretimlerinin arttırılması, yeni fikirlerin yürütülerek istihdam alanında daha verimli şekilde çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla sunulan Endüstriyel Uygulama Destek Programı da 2020 KOSGEB destek programları arasında yer almaktadır. Üst limit 818 bin TL olarak belirlenen bu programda, personel giderlerinin yüzde 75’e varan oranlarda desteklenmeleri, kira, yazılım, makine gibi ekipmanların tasarlanması gibi konularda destek sağlanmaktadır.

KOBİ Teknoyatırım Destek Programı

Bu kapsamda verilen desteğin amacı; araştırma ve geliştirme çalışmaları sonucunda oluşturulan ürünlerin özellik kazanması, uluslararası alanlarda pazarlanması, teknolojik faaliyetlerin geliştirilmesi amacı ile oluşturulan bir programdır. Bu kapsamda destek miktarı geri ödemeli 3.500.000 TL, geri ödemesiz 1.500.000 TL olmak üzere toplamda 500.000.000 TL olarak belirlenmiştir.

KOBİ Destek Programlarına Katılmak İçin Yapılması Gerekenler

Ülke ekonomisi adına ciddi atılımların her sene atılması sayesinde küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyüme oranları daha hızlı bir şekilde ilerlemeye devam etmektedir. Bu alanda büyük katkıları olan KOSGEBkredilerinden faydalanmak için gerekli mevzuata uygun şekilde hareket edilmesi gerekmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi öncelikle online eğitim almak ve proje hazırlama konusunda dikkat edilmesi gereken konularda bilgi edinmek gerekiyor. Bu işlemlerden sonra hazırlanacak projenin kâğıda dökülmesi ve kuruma teslim edilmesi işlemi kalıyor. Bunu da tamamlayan KOBİ’ler, program destekleri kapsamında sunulan geri ödemeli ve geri ödemesiz kredilerden yararlanarak işletmelerinin büyümelerini daha kolay bir şekilde sağlamanın yanında istihdam alanında önemli bir isim haline gelebiliyorlar.

Yorum Gönder